Publicado por: fontannarede | 28/08/2012

Se visitas Fontán e che ofrecen tribulés…

… non digas que non!

Os tribulés (con –b ou con –v, quen sabe) son a versión fontanesa das filloas, ás que os veciños e veciñas da capital (é dicir, de Sada), levan adicando 27 anos unha das xornadas do Entroido na que a xente de Fontán tamén se pon as botas, faltaría máis. Ao cabo, só nos separa un kilómetro escaso de estrada. Se no día da súa festa nos entra o antollo polas filloas, fanse en tres minutos a pé…

Como dicíamos, aos nosos tribulés (exentos do ingrediente de sangue de porco que se da nalgunhas receitas de filloas) noutros lugares chámanlles freixós, ou tortas de fariña. Como sinónimo de freixó, a definición de “tribulé” pode calcarse da que aparece na RAG para o primeiro: é un “doce para sobremesa que se fai con ovos, leite ou auga e fariña, todo mesturado formando un amoado que se frite nunha filloeira, e ao que se lle pode engadir logo azucre, mel etc.”. Dende logo, a filloeira, en tendo unha tixola onde o amoado non quede pegado (para o cal adoita empregarse unha pinga de aceite ou talvez unto), é prescindible.

Por outra banda, hai discusións sobre se filloa e tribulé veñen sendo a mesma cousa (que se a filloa é a que se fai con caldo e o tribulé o que se fai con leite…), ou sobre o xeito xenuíno de preparar un auténtico tribulé (un dos debates é se son mellores moitos tribulés finos que poidan enrolarse ou un único tribulé gordo coma unha tortilla francesa)… pero como é unha palabra nosa, cadaquén dálle o significado (e a preparación) que máis lle convén, segundo lle pida o bandullo, acompañamento incluído, este tamén variado como os gustos (doce, salgado…), aínda que o máis común é botarlles por riba azucre e listo.

As orixes etimolóxicas do termo “tribulé” non están nada claras: hai quen di que deben ser francesas, porque se lle dan tres voltas (tri-vulé) para que queden a xeito, pero isto semella moi traído polos pelos, porque estariamos a falar dun francés inventado. Se algún ou algunha lingüista quere buscarlle explicación, dende aquí ten o noso apoio.

Imaxe de InfoBrion.com

Algunhas receitas de tribulés, filloas ou freixós:

Advertisements

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair / Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair / Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair / Cambiar )

Google+ photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google+. Sair / Cambiar )

Conectando a %s

Categorías

%d bloggers like this: